In de hectische wereld van vandaag, waarin we constant worden overspoeld door prikkels en verplichtingen, kan het moeilijk zijn om een moment van rust te vinden. Mindfulness biedt een oplossing door ons te leren bewust aanwezig te zijn in het moment, zonder oordeel. Maar wat houdt mindfulness precies in, en waarom is het de moeite waard om het te beoefenen?

We duiken dieper de wereld van de mindfulness in en ontdekken de voordelen die deze methode met zich meebrengt voor zowel lichaam als geest. Wil je meer weten over hoe mindfulness jouw leven positief kan veranderen? Lees dan zeker verder.

Maar wat is mindfulness nou precies?

Mindfulness is een mentale toestand waarin je je volledig bewust bent van het huidige moment. Het betekent dat je je aandacht doelbewust richt op je huidige ervaringen, zonder daarover te oordelen. Dit kan betrekking hebben op je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties, en de omgeving om je heen.

De dag gaat automatisch aan je voorbij

Een groot deel van de dag gaat bijna automatisch aan je voorbij. Je bent je niet compleet bewust van wat je doet of wat er gebeurd. Je fietst naar het werk en bent ondertussen volledig afgedwaald in gedachten of herinneringen. Veel momenten van de dag ben je dus helemaal niet zo mindful, maar dit kan je wel trainen.  

Meer dan alleen in het moment zijn

Mindfulness training bestaat natuurlijk niet alleen maar uit oefenen in het moment te zijn. Er zijn namelijk meerdere aspecten die binnen de mindfulness belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: een niet oordelende houding, aandacht kunnen sturen en acceptatie. Ademhalingsoefeningen, meditatie en wandelen zijn activiteiten waarbij je goed mindfulness kunt trainen. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kun je stress verminderen, je concentratie verbeteren en een groter gevoel van welzijn en innerlijke rust bereiken.

Mindfulness komt oorspronkelijk voort uit boeddhistische meditatie, maar is tegenwoordig wijdverbreid en geïntegreerd in verschillende psychologische en therapeutische benaderingen. Het doel is om een groter bewustzijn te ontwikkelen van het huidige moment en zo een diepere verbinding met jezelf en je omgeving te ervaren.

Dit zijn de voordelen van mindfulness

De volgende zin moet je even twee keer lezen, om de betekenis ervan goed te ervaren. Komt ie: Mindfulness beoefenen heeft niet als doel dat je je góed gaat voelen. Mindfulness heeft als doel dat je goed gaat vóelen. En juist dit leren goed gaan voelen heeft enorm veel voordelen.

Mindfulness helpt je bij

  • Meer geluk en tevredenheid
  • Een kleinere kans op somberheid en depressie
  • Door gunstige veranderingen in de hersenen verminderen angst, stress, somberheid en irritatie 
  • Betere relaties
  • Beter geheugen
  • Meer creativiteit
  • Minder chronische stress in het lichaam (bloeddruk) 
  • Beter omgaan met pijn  

Mindfulness zweverig? Zeker niet!

Voor mindfulness hoef je helemaal niet te zweven of gebreide wollen sokken te dragen (die trouwens wel heel fijn zitten, maar dat ter zijde). Je gaat juist terug naar het ervaren van hele basale nuchtere aspecten van het leven. Dat wat er nu is, het moment. Je ademhaling. Je lichaam.